april 5, 2019

Luchtgommen, parelstralen en solid surface

Luchtgommen Solid Surface

Door de titel van deze blog zou je kunnen vermoeden dat ik een mop ga vertellen. Je weet wel, zo’n mop waarin drie partijen – van wie er eentje altijd Jantje heet, uit Limburg komt, of blond haar heeft – de hoofdrol spelen, en samen ergens naartoe gaan, in zitten of binnenstappen.

En hoewel ik denk dat een mop die begint met ‘Luchtgommen, Parelstralen en Solid Surface wandelden samen een café binnen’ wel enig potentieel heeft in onze sector, ga ik het toch iets serieuzer aanpakken in deze blog. De centrale vraag: ‘Luchtgommen op solid surface: kan dat?

Verrijkte woordenschat

In de vorige blogs vertelde ik je al dat werken bij GF Concepts nooit, maar dan ook nooit saai is. Ik leer hier elke dag bij. En niet alleen over mijn vakgebied. Rudi zorgt er ook voor dat mijn woordenschat uitbreidt. Zo heb ik vorige week mijn vocabulaire met ‘luchtgommen’ en ‘parelstralen’ verrijkt.

Voortdurend verbeteren

Bij GF Concepts moet het vooruitgaan en geloven we dat het altijd beter kan. Daarom zijn we voortdurend op zoek naar manieren om onze producten te innoveren of te versterken. En het zal je niet verbazen dat Rudi met al zijn ervaring en expertise daarbij het voortouw neemt.

Bevestigd met luchthaken?

Zijn laatste idee? Een nieuwe afwerking voor solid surface. De techniek: luchtgommen. Ik had dat woord nog nooit gehoord en schoot in de lach, omdat ik dacht dat hij een grapje maakte. Rudi is namelijk nogal sterk in woordcombinaties met lucht – heel straf voor iemand die alles doet behalve gebakken lucht verkopen. 🙂

Een voorbeeldje? Als ik in een ontwerp even de installatiekant uit het oog verloren ben, dan zegt hij dat hij alles wat ik getekend heb wel met luchthaken zal bevestigen.

Unieke afwerking

In tegenstelling tot luchthaken blijkt luchtgommen wel te bestaan. Even googelen leerde mij dat luchtgommen een vorm van zandstralen is die gebruikt wordt om met druk en keramische korrels oude verf- of vernislagen van hout te verwijderen zonder het te beschadigen. Die techniek toepassen op solid surface zou een unieke afwerking opleveren.

Van luchtgommen naar parelstralen

Rudi had zijn bedenkingen over het effect. Zou solid surface luchtgommen wel kunnen? Om dat te ontdekken namen we de proef op de som en trokken we naar het gespecialiseerde bedrijf Pigment. Het antwoord? Luchtgommen heeft geen enkel effect op solid surface. Het was pas toen we de druk van 2 tot 5 bar verhoogd hadden – en dus aan het ‘parelstralen’ waren (weer een woord bijgeleerd!) – dat we het mooie, ruwe oppervlak kregen dat we wilden.

Nieuw project: op zoek naar een verzegellaag

De laatste stap? Testen in welke mate de geparelstraalde solid surface bestand is tegen vlekken. Dus morsten we erop los. Het resultaat? Dat viel reuze mee! Alleen de ergste gedroogde koffievlekken bleken heel moeilijk te verwijderen. En daarmee hebben we meteen ons nieuwste innovatieproject gevonden: een verzegellaag zoeken om de bewerkte solid surface nog vlekbestendiger te maken. Ik hou je op de hoogte!

Conceptuele groeten

Vicky

Wil je ook de ideale keuken of badkamer in solid surface laten ontwerpen? Neem dan contact met ons op of kom langs in onze toonzaal in Zonhoven.