augustus 4, 2017

Water, schoonmaakmiddel en een schuursponsje: zo eenvoudig is het onderhoud van een solid surface keuken

Als specialist in solid surface keukens krijgen we vaak vragen over het onderhoud van onze keukens. Even hebben we overwogen om een filmpje te maken. Maar die plannen hebben we opgeborgen, omdat het onderhoud van een solid surface keuken zo gemakkelijk is dat het filmpje nog geen halve minuut zou duren. Solid surface is een heel duurzaam, hygiënisch en onderhoudsvriendelijk materiaal. Het was dus niet de moeite om een scenario te schrijven, onze regisseursstoel boven te halen en ‘actie’ te roepen. Ons alternatief? Deze blog in vijf superkorte afleveringen.

Aflevering 1: dagelijks onderhoud

Solid surface is een homogeen oppervlaktemateriaal dat geen poriën heeft. Je kunt het dus gemakkelijk reinigen met een vochtige doek of sponsje en een zacht schoonmaakmiddel. Solid surface weerstaat huishoudelijke reinigingsproducten, zoals het efficiënte middeltje Cillit Bang, en de meeste chemicaliën. Je kunt dus zonder zorgen je solid surface keuken schoonmaken.

Aflevering 2: verkleuringen

Heb je thee, koffie of frisdrank gemorst en niet meteen opgeveegd? Dan zou je solid surface oppervlak verkleuring kunnen vertonen. De kans is klein, maar het kan. Neem in dat geval wat bleekmiddel en laat dat enkele minuten inwerken op de vlek. Vervolgens maak je alles schoon met een allesreiniger en spoel je het oppervlak grondig met water.

Aflevering 3: hardnekkig vuil

Draagt je solid surface keuken de sporen van een tof feestje? Dan zijn een schuursponsje en een schoonmaakmiddel met bleekwater (bijvoorbeeld Cif) je hoofdrolspelers. Doe wat schoonmaakmiddel op de groene kant van je schuursponsje en leef je uit op het hardnekkige vuil. Pak wel altijd het volledige solid surface oppervlak aan. Zo vermijd je doffe plekken.

Aflevering 4: brandvlekken

Solid surface is bestand tegen temperaturen tot 160 °C. Als je kookt met een inductievuur, dan kun je je potten dus rustig op het oppervlak zetten. Alleen gietijzeren potten die van een gaskookplaat komen of schotels uit een zeer hete oven, moet je op een onderlegger plaatsen. Ben je toch even onoplettend geweest? Dan verwijder je de brandvlek probleemloos met een schuurmiddel en schuurspons.
Giet je kokende vloeistoffen door je solid surface gootsteen? Draai dan ook altijd de koudwaterkraan open. Over gootstenen gesproken: die hou je mooi wit door ze af en toe te weken in lauw water met een beetje bleekmiddel.

Aflevering 5: krassen

Solid surface is een krasbestendig materiaal. Toch raden we je aan om altijd een snijplank te gebruiken. Mocht je toch kleine krasjes hebben in je solid surface, dan kun je die zelf herstellen door ze op te schuren met een schuursponsje en een schoonmaakmiddel met bleekmiddel. Heb je wat slachtwerk verricht op je solid surface werkblad en eens stevig naast je kapblok geslagen met een diepe inkeping als resultaat? Dan kan GF Concepts je werkblad opnieuw opschuren en in zijn oorspronkelijke staat herstellen.

Wil je meer weten over het onderhoud van solid surface keukens? Of heb je interesse in een keuken of badkamer uit dit hoogwaardige en onderhoudsvriendelijke materiaal? Neem dan gerust contact met ons op.