maart 1, 2018

Als de rook om je hoofd is verdwenen … vijf aandachtspunten voor de juiste dampkap

Vrouw in keuken die de dampkak aandoet in een keuken van GF Concepts

Lekker koken met je hoofd in de wolken zal nog wel lukken, maar een heerlijke maaltijd bereiden met je hoofd omgeven door rook is een mission impossible. De juiste dampkap kiezen voor je keuken is dan ook erg belangrijk.

Het aanbod aan merken en types is groot, maar dat is geen reden om keuzestress te krijgen. Want dankzij deze vijf aandachtspunten, geserveerd door GF Concepts, maak je probleemloos de juiste dampkapkeuze.

1. Zie je dampkap niet als een noodzakelijk kwaad

Hoewel een dampkap per definitie een functionele rol vervult, hoef je ze niet als een obstakel voor de esthetiek van je keuken te beschouwen. Er bestaan tegenwoordig heel wat mooie designoplossingen. Bovendien is de technologie zo geëvolueerd dat de nieuwste generatie dampkappen veel minder beperkingen heeft als het gaat over de positionering in je keuken.

Al die nieuwe mogelijkheden brengen wel een valkuil met zich mee: design, locatie en uitzicht zijn belangrijk, maar in je keuze moet functionaliteit altijd primeren.

2. Ga voor kwaliteit

De evenwichtsoefening tussen design en functionaliteit kun je gemakkelijk tot een goed einde brengen als je kiest voor kwaliteit. Een kwaliteitsvolle dampkap geeft je meer opties en de garantie op een goede afzuiging. Bij GF Concepts werken wij daarom voor dampkappen samen met een selectieve groep van leveranciers die garant staan voor kwaliteit.
              

3. Denk na over de technologie die je wilt

De tijd dat een dampkap naar buiten moest afzuigen of recht boven het fornuis moest hangen is al even voorbij. Bij nieuwbouw- en vernieuwbouwprojecten en bij sommige renovatieprojecten kun je ook kiezen voor een dampkap met koolstoffilters, waardoor je meer speelruimte hebt voor de plaatsing. Bovendien bestaan er afzuigsystemen die in het werkvlak geplaatst worden. Zelfs een dampkap die volledig in het fornuis geïntegreerd is, behoort tot de mogelijkheden.

Dankzij die nieuwe ontwikkelingen heb je veel esthetische mogelijkheden en kun je kiezen voor zwevende dampkappen, minimalistische dampkappen of dampkappen die heel hoog – of zelfs in het plafond – geplaatst worden, waardoor je veel ruimte creëert.

4. Hou rekening met je ventilatiesysteem

De nieuwe, strenge energienormen en de verplichting om een ventilatiesysteem te installeren in nieuwbouwprojecten, heeft een grote impact gehad op de technologie van een dampkap. In moderne woningen wordt de lucht niet meer naar buiten afgezogen, maar wordt er almaar meer geopteerd voor dampkappen met koolstoffilters. Die filters zuiveren de vuile lucht en blazen die vervolgens terug de ruimte in. Zo gaat er geen energie verloren en wordt de werking van je ventilatiesysteem niet verstoord.

5. Kies voor een gemakkelijk te onderhouden dampkap

Een dampkap is een toestel met werkende delen. Dat betekent dat je ze moet onderhouden als je er lang van wilt genieten. Hoe vaker je ze gebruikt en hoe meer ‘vet’ voedsel je bakt, hoe frequenter je ze een onderhoudsbeurt moet geven. Kies dan ook voor een dampkap die je gemakkelijk kunt onderhouden. Maak regelmatig de vetfilters proper en poets de zichtbare onderdelen. Heb je een dampkap met koolstoffilters? Dan kun je die afbakken zodat ze geregenereerd worden.

Meer weten over de integratie van de juiste dampkap in je keuken? Neem dan gerust contact met ons op of kom eens langs in onze toonzaal.